Ciasto poduszkowiec

Ciasto poduszkowiec to pyszne połączenie czekoladowego ciasta z masą serową. Łatwe w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki na masę serową:

  • 500 gram twarogu tłustego
  • 1/2 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 350 gram mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 ml mleka
  • 120 ml oleju

Przygotowanie:

  • do miski przekładamy ser, cukier oraz jajko. Blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego,
  • w misce miksujemy jajka z cukrem aż zbieleją. Następnie cały czas miksując dodajemy cienkim strumieniem do masy jajecznej olej i mleko. Wyłączamy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy szpatułką/łyżką aż powstanie jednolite ciasto czekoladowe.
  • gotowe ciasto przelewamy i równomiernie rozprowadzamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm.
  • Na ciasto czekoladowe wykładamy przy pomocy rękawa cukierniczego masę serową paskami tworząc kratkę,
  • gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 35 min do suchego patyczka, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Ciasto poduszkowiec”

      1. Tak myślałam. Ja zrobiłam z wiaderka i mi opadło całkiem na dno ten ser . Nie powiem dobre wyszło ,ale efekt był odwrotny niż w rzeczywistości. Pani Kasiu jeszcze jedno pytanko , czy ta masa serowa to powinna być rzadka ,czy gęsta?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *