Ciasto poduszkowiec to pyszne połączenie czekoladowego ciasta z masą serową. Łatwe w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki na masę serową:
- 500 gram twarogu tłustego
- 1/2 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 350 gram mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 ml mleka
- 120 ml oleju
Przygotowanie:
- do miski przekładamy ser, cukier oraz jajko. Blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego,
- w misce miksujemy jajka z cukrem aż zbieleją. Następnie cały czas miksując dodajemy cienkim strumieniem do masy jajecznej olej i mleko. Wyłączamy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy szpatułką/łyżką aż powstanie jednolite ciasto czekoladowe.
- gotowe ciasto przelewamy i równomiernie rozprowadzamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm.
- Na ciasto czekoladowe wykładamy przy pomocy rękawa cukierniczego masę serową paskami tworząc kratkę,
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 35 min do suchego patyczka, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/10/120049151_5281076205251414_320786025960515831_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/10/120041209_423391508773825_4881393142059016184_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/10/120085373_656931798553951_8932654431385531059_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/10/120117124_784083002350313_3502544300270734897_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/10/120103472_773871723404049_3200232307094439518_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/09/120072487_669120070390516_1406583885611113040_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Dzień dobry Pani Kasiu. Chciałam się zapytać, czy do tego ciasta jaki ser jest odpowiedni. Czy w wiaderku ,czy taki w palkach. Bardzo proszę o odpowiedź
ja użyłam do tego ciasta twarogu tłutego w kostce 🙂
Tak myślałam. Ja zrobiłam z wiaderka i mi opadło całkiem na dno ten ser . Nie powiem dobre wyszło ,ale efekt był odwrotny niż w rzeczywistości. Pani Kasiu jeszcze jedno pytanko , czy ta masa serowa to powinna być rzadka ,czy gęsta?