Pieczone udka z ziemniakami w sosie śmietanowo-musztardowym

Pieczone udka z ziemniakami w sosie śmietanowo-musztardowym to pyszny i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Podany z ulubioną domową surówką smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 kg kawałków kurczaka, mogą być udka, podudzia lub pierś
  • kilka dużych ziemniaków ok 3/4 kg
  • 3 czubate łyżeczki musztardy, u mnie sarebska
  • ok 300 ml śmietany 12 lub 18%
  • 2-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, majeranek

Przygotowanie:

  • umyte i osuszone kawałku kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
  • obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki,
  • na rozgrzanej patelni na oleju obsmażamy kurczaka na rumiano z obu stron, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego,
  • na patelni na tłuszczu po kurczaku podsmażamy ziemniaki, solimy je i smażymy ok 4-5 min aż zaczną się przyrumieniać, następnie przekładamy do naczynia z kurczakiem,
  • całość delikatnie oprószamy majerankiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) i zapiekamy pod przykryciem 30 minut,
  • śmietanę mieszamy wraz z musztardą.
  • kurczaka wyciągamy z piekarnika, po wierzchu polewamy śmietaną z musztardą ( nie mieszamy), wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy bez przykrycia kolejne 20-30 minut do momentu aż ziemniaki całkowicie zmiękną.
  • gotowe danie podajemy z ulubioną surówką.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *