Makaron z wołowiną w sosie pomidorowym

Prosty i szybki pomysł na obiad. Makaron z wołowiną i papryką w sosie pomidorowym. Syte, lekko pikantne danie. Treściwe i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 400 gram mielonej wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 większa cebula
  • 1 słoik passaty pomidorowej
  • ok 350 gram makaronu, u mnie pene
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka, ostra papryka, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia
  • ser grana padano

Przygotowanie:

  • paprykę i cebulę kroimy w kostkę,
  • na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy paprykę i smażymy całość kilka minut, następnie dodajemy mięso.
  • doprawiamy do smaku, smażymy aż mięso nie będzie surowe. Gdy mięso będzie usmażone, wlewamy passatę, zmniejszamy gaz, mieszamy. Całość dusimy do momentu aż papryka zmięknie,
  • w między czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
  • na koniec gotowe danie doprawiamy do smaku, łączymy z ugotowanym, odcedzonym makaronem. Przed podaniem oprószamy startym serem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *