Pieczone udka z ziemniakami w sosie śmietanowo-musztardowym to pyszny i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Podany z ulubioną domową surówką smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 1 kg kawałków kurczaka, mogą być udka, podudzia lub pierś
- kilka dużych ziemniaków ok 3/4 kg
- 3 czubate łyżeczki musztardy, u mnie sarebska
- ok 300 ml śmietany 12 lub 18%
- 2-4 łyżki oleju
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, majeranek
Przygotowanie:
- umyte i osuszone kawałku kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
- obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki,
- na rozgrzanej patelni na oleju obsmażamy kurczaka na rumiano z obu stron, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego,
- na patelni na tłuszczu po kurczaku podsmażamy ziemniaki, solimy je i smażymy ok 4-5 min aż zaczną się przyrumieniać, następnie przekładamy do naczynia z kurczakiem,
- całość delikatnie oprószamy majerankiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) i zapiekamy pod przykryciem 30 minut,
- śmietanę mieszamy wraz z musztardą.
- kurczaka wyciągamy z piekarnika, po wierzchu polewamy śmietaną z musztardą ( nie mieszamy), wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy bez przykrycia kolejne 20-30 minut do momentu aż ziemniaki całkowicie zmiękną.
- gotowe danie podajemy z ulubioną surówką.
Zdjęcia