Kruche rogaliki z piwem

Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu kruche, piwne rogaliki. Z nadzieniem z ulubionej marmolady smakują wyśmienicie. Idealne na święta i różne okazje jak i na co dzień.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1 szklanka piwa
  • 250 gram margaryny lub masła
  • ulubiona marmolada do nadziewania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy rozdrobnioną margarynę/masło i piwo. Całość zagniatamy.
  • zagniecione ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów,.
  • na każdy trójkąt ciasta kładziemy porcję marmolady i zwijamy tworząc rogaliki.,
  • gotowe rogaliki układamy na blasze od piekarnika wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • rogaliki wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 20 min do momentu aż ładnie się zrumienią.
  • upieczone rogaliki odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *