Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu kruche, piwne rogaliki. Z nadzieniem z ulubionej marmolady smakują wyśmienicie. Idealne na święta i różne okazje jak i na co dzień.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 1 szklanka piwa
- 250 gram margaryny lub masła
- ulubiona marmolada do nadziewania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy rozdrobnioną margarynę/masło i piwo. Całość zagniatamy.
- zagniecione ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów,.
- na każdy trójkąt ciasta kładziemy porcję marmolady i zwijamy tworząc rogaliki.,
- gotowe rogaliki układamy na blasze od piekarnika wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- rogaliki wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 20 min do momentu aż ładnie się zrumienią.
- upieczone rogaliki odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia