Lekki gulasz z indyka z warzywami. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem ulubionej kaszy lub ryżu. Zdrowy i pożywny obiad dla rodziny. Prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 większa polędwica z indyka, możemy zamienić na filet z kurczaka ok 500 gram,
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 większa cebula
- 2 pietruszki
- 1 papryka czerwona
- 3 średnie marchewki
- 3 gałązki selera naciowego
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- ulubiona przyprawa do drobiu, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
- ok 200 ml śmietany 12 lub 18 %
- olej/oliwa do smażenia
- ok 125 ml wody
Przygotowanie:
- umytą i osuszoną polędwicę kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do drobiu, solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok,
- cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Obraną marchewkę, pietruszkę kroimy w plasterki lub półplasterki. Selera drobno kroimy,
- na dużej patelni na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy mięso i smażymy ok 5 min co jakiś czas mieszając. Następnie do mięsa dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz liście laurowe, przyprawiamy słodką papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, smażymy co jakiś czas mieszając.
- Po kilku minutach dodajemy paprykę i seler naciowy. Dolewamy połowę wody. Mieszamy i podsmażamy ok 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki i pozostałą wodę. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 25-30 minut co jakiś czas mieszając do momentu aż warzywa i mięso będą miękkie.
- Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy ok 2-3 minuty.
Zdjęcia