Lekki gulasz z indyka z warzywami

Lekki gulasz z indyka z warzywami. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem ulubionej kaszy lub ryżu. Zdrowy i pożywny obiad dla rodziny. Prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 większa polędwica z indyka, możemy zamienić na filet z kurczaka ok 500 gram,
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 większa cebula
  • 2 pietruszki
  • 1 papryka czerwona
  • 3 średnie marchewki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • ulubiona przyprawa do drobiu, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
  • ok 200 ml śmietany 12 lub 18 %
  • olej/oliwa do smażenia
  • ok 125 ml wody

Przygotowanie:

  • umytą i osuszoną polędwicę kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do drobiu, solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok,
  • cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Obraną marchewkę, pietruszkę kroimy w plasterki lub półplasterki. Selera drobno kroimy,
  • na dużej patelni na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy mięso i smażymy ok 5 min co jakiś czas mieszając. Następnie do mięsa dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz liście laurowe, przyprawiamy słodką papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, smażymy co jakiś czas mieszając.
  • Po kilku minutach dodajemy paprykę i seler naciowy. Dolewamy połowę wody. Mieszamy i podsmażamy ok 5 minut.
  • Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki i pozostałą wodę. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 25-30 minut co jakiś czas mieszając do momentu aż warzywa i mięso będą miękkie.
  • Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy ok 2-3 minuty.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *