Prosty makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście z pianką. Chyba najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu jaki znam. Przepis z notesu mamy. Zawsze się udaje. Smaki dzieciństwa :). Idealny na święta i na co dzień.

Składniki na ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml )
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 3/4 kostki margaryny lub ok 188 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka masy makowej u mnie 850 gram
  • 1 jajko
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta: Żółtka ucieramy z cukrem. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i rozdrobnioną margarynę/masło. Mąkę wraz z margaryną siekamy przez chwilę nożem. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać trochę mąki. Zagniecione ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • do miski przekładamy masę makową z puszki, wbijamy do niej jedno jajko i dokładnie mieszamy do połączenia się składników,
  • gotową masę rozprowadzamy równomiernie po kruchym cieście. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (góra-dół) i zapiekamy ok 30 min do momentu aż kruche ciasto będzie upieczone, ( ja zostawiłam wolne brzegi aby móc obserwować stopień wypieczenia ciasta),
  • następnie pozostałe białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
  • masę białkową wykładamy i rozprowadzamy po cieście, następnie ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut i pieczemy do momentu aż piana nam się ładnie zrumieni.
  • upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na noc schować do lodówki,.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *