Makowiec na kruchym cieście z pianką. Chyba najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu jaki znam. Przepis z notesu mamy. Zawsze się udaje. Smaki dzieciństwa :). Idealny na święta i na co dzień.
Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml )
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 3/4 kostki margaryny lub ok 188 gram masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 1 puszka masy makowej u mnie 850 gram
- 1 jajko
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: Żółtka ucieramy z cukrem. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i rozdrobnioną margarynę/masło. Mąkę wraz z margaryną siekamy przez chwilę nożem. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać trochę mąki. Zagniecione ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- do miski przekładamy masę makową z puszki, wbijamy do niej jedno jajko i dokładnie mieszamy do połączenia się składników,
- gotową masę rozprowadzamy równomiernie po kruchym cieście. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (góra-dół) i zapiekamy ok 30 min do momentu aż kruche ciasto będzie upieczone, ( ja zostawiłam wolne brzegi aby móc obserwować stopień wypieczenia ciasta),
- następnie pozostałe białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
- masę białkową wykładamy i rozprowadzamy po cieście, następnie ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut i pieczemy do momentu aż piana nam się ładnie zrumieni.
- upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na noc schować do lodówki,.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/11/124835070_1788851907931461_2105017156368441386_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/11/124834531_752181712035066_7544342448138928992_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/11/124051732_870033653738664_8075503649113690116_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/11/124849657_991534231329373_987917664854803139_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/11/125056215_376271520388206_7933439288602681608_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/11/124865959_1057598991333232_2127516239996429718_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/11/124870175_1062394687524300_2152009148165011084_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Jak zastąpić masę makową , makiem sypkim
niestety nie pomogę bo nigdy nie modyfikowałam tego przepisu 🙂
Witam,czy dobrze zrozumiałam?
Wszystko pieczemy razem?
Tak jak jest napisane w przepisie. Najpierw podpiekamy ciasto kruche z masą makową a następnie wykładamy białka i pieczemy z białkami 🙂