Pieczone żeberka w ketchupie i miodzie

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu żeberka. Idealnie nadają się na rodzinny obiad. Najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami oraz domową surówką.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • ok 1 kg żeberek
  • 3/4 szklanki ketchupu ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego ( można zastąpić przyprawą magii)
  • 3 łyżki miodu
  • 80 ml oleju
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • sól do smaku

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • żeberka dzielimy na mniejsze porcje.,
  • do miski przekładamy wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do niej mięso i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek mięsa był nią pokryty. Tak przygotowane mięso odstawiamy do zamarynowania do lodówki na min 3 godziny. Najlepiej jednak jeśli możemy zostawić mięso w marynacie na całą noc.
  • następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia ściągamy przykrycie aby żeberka ładnie się zrumieniły.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *