Paszteciki leniwca, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne gdy brakuje nam czasu lub chęci :). Domownicy byli zachwyceni, cały talerz zniknął w mgnieniu oka!. Na taki pomysł wpadłam spontanicznie i uważam że jako awaryjna alternatywa sprawdzają się świetnie. Idealne jako dodatek do barszczu lub ciepła przekąska na imprezę podana z domowym sosem czosnkowym.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 opakowania ciasta na pizzę
- 250 gram pieczarek
- 500 gram kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 jajko
- olej rzepakowy do smażenia
- sól oraz pieprz
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, odsączoną kapustę lekko rozdrabniamy.
- na patelni na oleju podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy kilka minut, następnie przekładamy do miseczki,
- na patelnie dolewamy olej i przekładamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy kapustę kiszoną. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze kilka minut, na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia,
- ciasto na pizzę rozwijamy. Wzdłuż dłuższego brzegu łyżeczką wykładamy farsz zostawiając ok 1 cm wolnego ciasta z brzegu. Następnie zwijamy i sklejamy. Zawinięty pasek ciasta odkrawamy nożem zostawiając 1 cm z drugiej strony, dokładnie zlepiamy. Kroimy nożem na mniejsze kawałki.
- Gotowe paszteciki delikatnie przekładamy na blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż ładnie się zrumienią.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia