Przepyszny i prosty w przygotowaniu serniko-makowiec smakuje wyśmienicie oblany lukrem pomarańczowym jak i z polewą czekoladową. Idealny na każdą porę, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Składniki na masę serową:
- 1 kg ser sernikowego z wiaderka gęstego
- 5 jajek
- 100 gram masła/margaryny
- 1 szklanka cukru pudru szklanka o pojemności 250 ml
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- opcjonalnie 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Składniki na masę makową:
- 1 puszka masy makowej, u mnie 850 gram
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 5-6 łyżek cukru pudru
- sok wyciśnięty z ok połowy pomarańczy
Przygotowanie:
- przygotowanie masy serowej: miękkie masło/margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Kolejno żółtka, skórkę z pomarańczy, na koniec wsypujemy budyń, miksujemy. Oddzielnie w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Ubitą pianę przekładamy do masy serowej, całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.,
- przygotowanie masy makowej: Masę z puszki przekładamy do miski, dodajemy do niej żółtka i mieszamy. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie ubite białka przekładamy do masy makowej, dokładnie mieszamy łyżką aż powstanie jednolita masa,
- na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×34 cm wykładamy naprzemiennie po łyżce masy serowej i makowej,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 60 min. Pod koniec pieczenia gdyby góra ciasta się za mocno przypiekała możemy przykryć ją papierem do pieczenia.
- upieczone ciasto przez 10-15 min studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- do miseczki przesypujemy cukier puder, mieszając dodajemy sok z wyciśniętej pomarańczy tak aby uzyskać pożądaną gęstość lukru.
- wystudzone ciasto polewamy lukrem, posypujmy skórką z pomarańczy, gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki,
Zdjęcia