Wyśmienity sernik z morelami i kruszonką. Przepis który dostałam od mojej teściowej. Stary przepis który od lat jest hitem każdej rodzinnej uroczystości. Prosty w przygotowaniu, po prostu pyszny. Ciasto które często gości na naszym stole.
Składniki na kruszonkę:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 szklanka cukru
- 125 gram margaryny lub masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 125 gram margaryny lub masła
- 4 żółtka
- 6 białek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo u mnie duży słoik domowych moreli w syropie, możemy użyć rozdrobnionych brzoskwiń z puszki :).
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka i rozdrobnioną margarynę/masło. Wszystkie składniki wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka.
- przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem mikserem na puch. Kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Po serze dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie do masy serowej dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką/szpatułką do powstania jednolitej masy.
- na spód blachy do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 2/3 kruszonki. Na kruszonkę wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
- na masę serową wykładamy wcześniej odsączone z syropu owoce, ( owoce rozdrobnić jeśli używamy brzoskwinie). Na wierzchu ciasta rozprowadzamy pozostałą kruszonkę.
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.
- Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
Zdjęcia