Sernik z morelami i kruszonką

Wyśmienity sernik z morelami i kruszonką. Przepis który dostałam od mojej teściowej. Stary przepis który od lat jest hitem każdej rodzinnej uroczystości. Prosty w przygotowaniu, po prostu pyszny. Ciasto które często gości na naszym stole.

Składniki na kruszonkę:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo u mnie duży słoik domowych moreli w syropie, możemy użyć rozdrobnionych brzoskwiń z puszki :).

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka i rozdrobnioną margarynę/masło. Wszystkie składniki wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka.
  • przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem mikserem na puch. Kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Po serze dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
  • białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie do masy serowej dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką/szpatułką do powstania jednolitej masy.
  • na spód blachy do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 2/3 kruszonki. Na kruszonkę wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
  • na masę serową wykładamy wcześniej odsączone z syropu owoce, ( owoce rozdrobnić jeśli używamy brzoskwinie). Na wierzchu ciasta rozprowadzamy pozostałą kruszonkę.
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.
  • Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *