Pyszne ekspresowe ciasteczka których przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut :). Idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Banalnie proste w przygotowaniu. Ze składników które często posiadamy w domu. Znikną z talerza w mgnieniu oka.
Składniki:
- rulon ciasta francuskiego
- gęsty dżem lub marmolada
- 1 jajko
- opcjonalnie cukier puder
Przygotowanie:
- rozwinięty rulon ciasta francuskiego kroimy nożem na mniejsze kwadraty .
- na środku każdego kwadratu nakładamy łyżeczką dżem/marmoladę.
- żółtko oddzielamy od białka. Brzegi ciasta sklejamy palcami przy pomocy białka.
- ciasteczka układamy na blasze od piekarnika nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu aż ładnie się zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zdjęcia
![ekspresowe ciasteczka](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/01/142261900_122904529688052_6962436457662352670_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![ekspresowe ciasteczka](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/01/142062141_1135786516871910_3802465119135891086_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![ekspresowe ciasteczka](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/01/142402495_286779189546287_8020679955696045717_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/01/142368077_796774367577650_8357492120831521797_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)