Pyszne ekspresowe ciasteczka których przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut :). Idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Banalnie proste w przygotowaniu. Ze składników które często posiadamy w domu. Znikną z talerza w mgnieniu oka.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- rulon ciasta francuskiego
- gęsty dżem lub marmolada
- 1 jajko
- opcjonalnie cukier puder
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- rozwinięty rulon ciasta francuskiego kroimy nożem na mniejsze kwadraty .
- na środku każdego kwadratu nakładamy łyżeczką dżem/marmoladę.
- żółtko oddzielamy od białka. Brzegi ciasta sklejamy palcami przy pomocy białka.
- ciasteczka układamy na blasze od piekarnika nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu aż ładnie się zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia