Łaciata babka białkowa

Szybka i prosta w przygotowaniu łaciata babka białkowa. Idealny pomysł gdy zostają nam białka z innych wypieków. U mnie w wydaniu z domową polewą czekoladową i posypana wiórkami kokosowymi. Wyśmienicie smakuje do kawy czy herbaty. Lubię takie przepisy gdzie możemy wykorzystać produkty do końca i nic się nie marnuje. Smaczne i proste ciasto ze składników które każdy posiada w swoim domu :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 5-6 białek jaj 190 gram, u mnie 5 białek z dużych jaj L
  • 50 gram masła
  • 120 gram cukru
  • 150 gram mąki pszennej tortowej plus 1 i 1/2 łyżki
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • białka wraz ze szczyptą solu ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier i miksujemy na najniższych obrotach do jego rozpuszczenia.
  • Następnie cały czas miksując wlewamy mleko i rozpuszczone masło. Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia się składników.
  • ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej mąkę. ( 1,5 łyżki). I dokładnie mieszamy.
  • ciasta wykładamy naprzemiennie łyżką do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm ale śmiało możemy użyć mniejszej 25×10 cm wtedy ciasto będzie wyższe.
  • gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Wystygnięte ciasto polewamy polewą czekoladową i możemy posypać kokosem.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *