Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem z dodatkiem suszonych pomidorów i sera typu feta. Idealna na kolację lub imprezową przekąskę. Smakuje wyśmienicie a w dodatku jest banalnie prosta w przygotowaniu. U mnie podawana w towarzystwie grzanek czosnkowych skradła serca domowników.
Składniki:
- 200 gram szpinaku baby 1 opakowanie
- 1 garść suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 2 garście pestek słonecznika
- pół opakowania sera sałatkowego typu feta u mnie półtłusty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
Przygotowanie:
- do dużej miski przekładamy liście szpinaku.
- odsączone z oleju pomidory kroimy na drobniejsze kawałki/paseczki. Ser kroimy w kostkę lub rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki.
- na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Następnie do miski przekładamy pomidory z serem oraz połową ziaren słonecznika.
- do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny miód oraz musztardę. dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Sos przelewamy do miski ze składnikami. Dokładnie mieszamy.
- sałatkę przekładamy do mniejszej miski i posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/02/a.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/02/b.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/02/1-2.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/02/2-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Uwielbiam sałatki ze szpinakiem, to zdecydowanie coś dla mnie!