Budyniowy przekładaniec to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Prezentuje się efektownie i znika z talerza w mgnieniu oka! :). Delikatne i kremowe. Idealne dla miłośników mas budyniowych. Nie raz zagości jeszcze na naszym stole.
Składniki na spód:
- 2 opakowania kakaowych herbatników ok 500 gram
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- ok 300 ml mleka do namoczenia herbatników i biszkoptów
Składniki na masę budyniową:
- 1100 ml mleka
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 lub szklanka cukru w zależności jaką słodycz masy chcemy uzyskać
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 gram masła lub margaryny
Składniki na masę śmietanową:
- 400 ml śmietany 30 %
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3 garście wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- Przygotowanie spodu ciasta: blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przelewamy mleko. Zaczynamy od namoczenia herbatników w mleku i ułożenia ich na sztorc przy krótszym boku blaszki. Następnie namaczamy biszkopty i bokiem układamy je lekko dociskając herbatniki do blaszki. (herbatników i biszkoptów nie przetrzymujemy w mleku, tylko chwilkę je zanurzamy przed ułożeniem w blaszce). Tak układamy je naprzemiennie jak widać na zdjęciu.
- Przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy 900 ml mleka. W misce ucieramy przy pomocy miksera żółtka wraz z cukrem, następnie dodajemy pozostałe mleko z budyniami oraz mąką. Dokładnie wymieszaną masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając przez cały czas zagotowujemy ją. Powstały budyń ściągamy z gazu, do zagotowanego budyniu dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę lub masło, całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu i powstania jednolitej masy.
- gorącą masę budyniową przy pomocy łyżki dokładnie nakładamy/wciskamy i rozprowadzamy pomiędzy herbatnikami a biszkoptami. Odstawiamy do wystygnięcia.
- do miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno,
- w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją ok 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- gotową masę śmietanową wykładamy i równo rozprowadzamy po masie budyniowej. Na koniec posypujemy wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,
Zdjęcia