Ciasto budyniowy przekładaniec

Ciasto budyniowy przekładaniec

Budyniowy przekładaniec to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Prezentuje się efektownie i znika z talerza w mgnieniu oka! :). Delikatne i kremowe. Idealne dla miłośników mas budyniowych. Nie raz zagości jeszcze na naszym stole.

Składniki na spód:

  • 2 opakowania kakaowych herbatników ok 500 gram
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • ok 300 ml mleka do namoczenia herbatników i biszkoptów

Składniki na masę budyniową:

  • 1100 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 3/4 lub szklanka cukru w zależności jaką słodycz masy chcemy uzyskać
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 gram masła lub margaryny

Składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany 30 %
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 garście wiórek kokosowych

Przygotowanie:

  • Przygotowanie spodu ciasta: blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przelewamy mleko. Zaczynamy od namoczenia herbatników w mleku i ułożenia ich na sztorc przy krótszym boku blaszki. Następnie namaczamy biszkopty i bokiem układamy je lekko dociskając herbatniki do blaszki. (herbatników i biszkoptów nie przetrzymujemy w mleku, tylko chwilkę je zanurzamy przed ułożeniem w blaszce). Tak układamy je naprzemiennie jak widać na zdjęciu.
  • Przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy 900 ml mleka. W misce ucieramy przy pomocy miksera żółtka wraz z cukrem, następnie dodajemy pozostałe mleko z budyniami oraz mąką. Dokładnie wymieszaną masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając przez cały czas zagotowujemy ją. Powstały budyń ściągamy z gazu, do zagotowanego budyniu dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę lub masło, całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu i powstania jednolitej masy.
  • gorącą masę budyniową przy pomocy łyżki dokładnie nakładamy/wciskamy i rozprowadzamy pomiędzy herbatnikami a biszkoptami. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • do miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno,
  • w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją ok 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
  • gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • gotową masę śmietanową wykładamy i równo rozprowadzamy po masie budyniowej. Na koniec posypujemy wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *