Domowe opiekane ziemniaczki

Chcę się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszne, domowe opiekane ziemniaczki. Mięciutkie w środku z lśniącą i chrupiącą skórką. Wyśmienity dodatek do wielu dań obiadowych. Bardzo proste w przygotowaniu, miła odmiana od tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Na moim stole pojawiają się bardzo często :).

Składniki:

  • ziemniaki
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie:

  • obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzamy,.
  • odcedzone ziemniaki wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy je oliwą lub olejem, posypujemy przyprawą do ziemniaków i mieszamy przy pomocy drewnianej szpatułki lub łyżki aby wymieszały się w dokładnie z przyprawą i tłuszczem.
  • gotowe ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół), i zapiekam do momentu aż ładnie się zrumienią w międzyczasie kilkukrotnie je mieszając na blaszce. (temperaturę piekarnika zawsze ustawiam na oko :)).

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *