Pyszna i prosta w przygotowaniu babka Stracciatella. Idealna dla miłośników czekolady. Puszysta i wilgotna. Jedna z moich ulubionych babek :). U mnie polana domową polewą czekoladową smakowała wyśmienicie i zniknęła w kilka chwil z talerza. Świetnie sprawdzi się na co dzień do kawki jak i od święta.
Składniki:
- 250 gram margaryny lub masła
- 300 gram mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram cukru
- 100 gram czekolady deserowej. Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy zamienić na mleczną
- 4 jajka
- 120 ml mleka
- ulubiona polewa czekoladowa do oblania babki
Przygotowanie:
- miękką margarynę/masło ucieramy w misce mikserem na puch. Następnie dodajemy cukier i miksujemy chwilę aż składniki dobrze się z sobą połączą.
- Kolejno cały czas miksując dodajemy jajka. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy proszek do pieczenia i mąkę na przemian z mlekiem. Miksujemy aż wszystkie składniki się z sobą połączą i masa stanie się jednolita.
- Na koniec dodajemy do masy dobrze rozdrobnioną lub startą na grubych oczkach tarki czekoladę. Ja swoją rozdrobniłam w misie blendera. Miksujemy chwilę.
- gotową masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy w formie keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50-60 min w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Upieczona babkę wyjmujemy z blaszki odstawiamy do przestygnięcia,
- przestygniętą babkę polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do jej zastygnięcia.
Zdjęcia