Babka Stracciatella

Pyszna i prosta w przygotowaniu babka Stracciatella. Idealna dla miłośników czekolady. Puszysta i wilgotna. Jedna z moich ulubionych babek :). U mnie polana domową polewą czekoladową smakowała wyśmienicie i zniknęła w kilka chwil z talerza. Świetnie sprawdzi się na co dzień do kawki jak i od święta.

Składniki:

  • 250 gram margaryny lub masła
  • 300 gram mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram cukru
  • 100 gram czekolady deserowej. Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta możemy zamienić na mleczną
  • 4 jajka
  • 120 ml mleka
  • ulubiona polewa czekoladowa do oblania babki

Przygotowanie:

  • miękką margarynę/masło ucieramy w misce mikserem na puch. Następnie dodajemy cukier i miksujemy chwilę aż składniki dobrze się z sobą połączą.
  • Kolejno cały czas miksując dodajemy jajka. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy proszek do pieczenia i mąkę na przemian z mlekiem. Miksujemy aż wszystkie składniki się z sobą połączą i masa stanie się jednolita.
  • Na koniec dodajemy do masy dobrze rozdrobnioną lub startą na grubych oczkach tarki czekoladę. Ja swoją rozdrobniłam w misie blendera. Miksujemy chwilę.
  • gotową masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy w formie keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50-60 min w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Upieczona babkę wyjmujemy z blaszki odstawiamy do przestygnięcia,
  • przestygniętą babkę polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do jej zastygnięcia.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *