Ciasto Fale Dunaju

Ciasto Fale dunaju to jedno z tych ciast które często piekła moja mama gdy byłam dzieckiem. Postanowiłam wrócić smakowo do tamtych czasów :). Przepis bardzo stary z notesu mojej mamy, popularny w latach 90-tych. Duża blacha pysznego domowego ucieranego ciasta z jabłkami, masą budyniową i domową polewą czekoladową. 🙂

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka pojemność 250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jajek L
  • 1,5 kostki dobrej margaryny lub 375 gram masła
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 3 duże jabłka

Składniki na masę budyniową:

  • 4 szklanki mleka
  • 200 gram masła
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • ok 3/4 szklanki cukru w zależności jaką słodycz masy chcemy uzyskać

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

  • Przygotowanie budyniu: 3 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budynie tak aby nie powstały grudki. Rozrobioną masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • przygotowanie ciasta: miękką margarynę/masło miksujemy wraz z cukrem. następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Miksujemy połączenia się składników. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo cały czas ucierając mąkę.
  • Połowę ciasta wykładamy i rozprowadzamy po blaszce o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko, krótko miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto kakaowe rozprowadzamy po jasnym cieście. Na wierzch wykładamy obrane i pokrojone na mniejsze cząstki jabłka.
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • wystygnięte wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i ponownie umieszczamy w blasze z papierem.
  • przygotowanie masy: miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa. Wykładamy i rozprowadzamy po cieście.
  • Przygotowanie polewy: do rondelka przekładamy margarynę, kakao, wodę i cukier, przygrzewamy na gazie mieszając do momentu rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników do powstania jednolitej masy. Gotową polewę odstawiamy do przestygnięcia.
  • przestygniętą polewą posmarowałam wierzch ciasta a następnie wstawiłam do lodówki na całą noc aby masa z polewą stężała.

Zdjęcia

3 Comments on “Ciasto Fale Dunaju”

    1. taki przepis jest w mojej rodzinie od lat. Zawszę dodaję tyle mąki. Nie zdarzyło mi się aby ciasto nie wyszło :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *