Treściwa i prosta w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą. Świetna dla mięsno-ziemniaczanych smakoszy :). Sycący i niewymagający dużego nakładu pracy obiad dla całej rodziny z łatwo dostępnych składników. Smakuje dobrze podana po prostu z ketchupem lub z ulubioną surówką.
Składniki:
- 600 gram ziemniaków, ważyłam po obraniu
- 4-5 białych kiełbasek
- 1/2 świeżej papryki
- 2 duże cebule
- opcjonalnie garść świeżego szpinaku ( ja miałam to użyłam )
- ok 200 gram lub więcej dobrego sera żółtego lub mozzarelli
- przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w piórka, paprykę w kosteczkę, kiełbasę w plasterki ( ja swoją wcześniej obrałam ze skórki)
- ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie tak na półtwardo, następnie odlewamy i odstawiamy do odparowania aby lekko przestygły, następnie kroimy w talarki lub większą kostkę,
- cebulę podsmażamy wraz z kiełbasą kilka minut, pod koniec dodajemy paprykę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
- dno naczynia żaroodpornego nasmarowałam odrobiną tłuszczu z kiełbasek, wyłożyłam połowę ziemniaków. Posypałam przyprawą do ziemniaków. Następnie wykładamy i rozprowadzamy połowę kiełbasy z cebulką. Posypujemy ok połową startego na grubych oczkach tarki sera. Kolejno warstwa z pozostałych ziemniaków posypanych przyprawą i kiełbasy.
- na wierzch zapiekanki wyłożyłam liście szpinaku i pozostały ser żółty.
- gotową zapiekankę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam bez przykrycia do momentu aż ładnie się zapiekła ok 30-40 minut.
- gotową zapiekankę możemy podać z ulubioną domową surówką lub po prostu z ketchupem. W każdym wydaniu smakuje dobrze :).
Zdjęcia