Pyszny, prosty i bardzo szybki w przygotowaniu sernik z mlekiem skondensowanym. Idealny na co dzień i od święta. U mnie oblany polewą czekoladową i obsypany kokosem skradł serca domowników jak i gości :).
Składniki:
- 1 kg dobrego sera sernikowego z wiaderka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 gram
- 6 jajek L
- 100 gram masła lub margaryny
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- czekoladowe herbatniki do wyłożenia spodu blaszki
- do wykończenia ciasta użyłam polewy czekoladowej i dwóch garści wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyłam herbatniki,
- Białka jaj wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy na chwile na bok.
- w misce krótko miksujemy miękką margarynę/masło. Następnie dodajemy żółtka, ser z wiaderka, budynie i wlewamy mleko skondensowane. Miksujemy do połączenia się składników.
- do masy serowej stopniowo dodajemy białka i mieszamy delikatnie szpatułką/łyżką.
- gotową masę serową wylałam delikatnie na herbatniki przy pomocy łyżki wazowej.
- tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra-dół) i piekłam godzinę. Mój piekarnik ma tendencje do przypalania góry ciasta więc ostatnie 15 minut piekłam przykrywając papierem wierzch ciasta.
- upieczony sernik studziłam w uchylonym piekarniku 30 minut a następnie wystawiłam do całkowitego ostygnięcia.
- wystygnięty sernik polałam polewą czekoladową a następnie obsypałam kokosem. Wstawiłam na całą noc do lodówki.
Zdjęcia
Serniczek na Wielkanoc bardzo chętnie. Podkradam przepis, jeśli można. 🙂
Nigdy nie dodawałam do sernik mleka skondensowanego. Ciekawe 🙂
Mleko ma być słodzone czy nie?
słodzone :). Jest podane w przepisie 🙂