Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu jajka faszerowane szynką, groszkiem z chrzanem i majonezem. Smakują wyśmienicie, idealne nie tylko na świąteczny stół ale i na imprezową przystawkę. Znikną w mig z talerza i każdy z chęcią sięgnie po dokładkę.
Składniki:
- 6 jaj L
- kilka plasterków drobiowej szynki
- 2 łyżki groszku konserwowego
- pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka chrzanu lub więcej w zależności jak lubimy
- ok 2 łyżki majonezu
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- ugotowane jajka obieramy z łupiny i przekrawamy na pół. Do miski wykładamy żółtka i rozgniatamy je widelcem.
- szczypiorek siekamy, szynkę kroimy w drobną kosteczką. Do rozdrobnionych żółtek dodajemy groszek, pokrojoną szynkę oraz szczypiorek. Zostawiamy trochę szczypiorku do dekoracji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy z chrzanem i majonezem.
- gotowy farsz nakładamy łyżeczką do białek jaj. Gotowe jaka układamy na talerzu/półmisku. Dekorujemy pozostałym szczypiorkiem.
Zdjęcia