Jajka faszerowane szynką i groszkiem z chrzanem

Jajka faszerowane

Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu jajka faszerowane szynką, groszkiem z chrzanem i majonezem. Smakują wyśmienicie, idealne nie tylko na świąteczny stół ale i na imprezową przystawkę. Znikną w mig z talerza i każdy z chęcią sięgnie po dokładkę.

Składniki:

  • 6 jaj L
  • kilka plasterków drobiowej szynki
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka chrzanu lub więcej w zależności jak lubimy
  • ok 2 łyżki majonezu
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

  • ugotowane jajka obieramy z łupiny i przekrawamy na pół. Do miski wykładamy żółtka i rozgniatamy je widelcem.
  • szczypiorek siekamy, szynkę kroimy w drobną kosteczką. Do rozdrobnionych żółtek dodajemy groszek, pokrojoną szynkę oraz szczypiorek. Zostawiamy trochę szczypiorku do dekoracji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy z chrzanem i majonezem.
  • gotowy farsz nakładamy łyżeczką do białek jaj. Gotowe jaka układamy na talerzu/półmisku. Dekorujemy pozostałym szczypiorkiem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *