Galaretkowy sernik na zimno

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu galaretkowy sernik na zimno. Idealny dla miłośników lekkich i orzeźwiających deserów. Wyśmienicie smakuje z różnymi owocami. W sezonie używam świeżych natomiast w okresie jesienno-zimowym zamieniam na owoce z syropu. Możemy użyć dowolnych naszych ulubionych smaków galaretek :).

Składniki:

  • biszkopty lub herbatniki na spód
  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 5 galaretek u mnie dwie wiśniowe, dwie agrestowe i jedna pomarańczowa
  • ulubione owoce na wierzch ciasta, u mnie brzoskwinie w syropie

Przygotowanie:

  • dwie galaretki wiśniowe rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia,
  • dwie galaretki agrestowe rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia,
  • dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na spód biszkopty,
  • połowę sera z wiaderka przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam z przestudzonymi galaretkami wiśniowymi. Gdy masa serowa zaczęła gęstnieć przelałam ją do tortownicy i wstawiłam do lodówki aż warstwa stężeje.
  • pozostały ser wymieszałam z przestudzonymi galaretkami agrestowymi i wylałam na zastygłą warstwę z galaretkami wiśniowymi. Wstawiamy do lodówki aż warstwa stężeje.
  • pomarańczową galaretkę rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam do przestygnięcia.
  • na stężałą warstwę serową wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.
  • gotowy deser wstawiłam na całą noc do lodówki aby dobrze stężał.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *