Domowe pizzerinki z pieczarkami

Pyszne domowe pizzerinki z pieczarkami. Wyśmienicie smakują podane na ciepło jak i na zimno. Idealne jako imprezowa przekąska lub drugie śniadanie. W moim domu zawsze podaje je z sosem czosnkowym. Znikają w mig i każdy prosi o dokładkę. Proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach.

Składniki na ciasto:

  • 400 gram mąki pszennej tortowej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • ok 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • ok 400 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • ok 100 gram sera u mnie pół kulki mozzarelli plus trochę tartej goudy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • przygotowanie farszu: cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Umyte i osuszone pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni na oleju szklimy cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy pieczarki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy co jakiś czas mieszając aż woda odparuje. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i smażymy chwilę aż całość ładnie zgęstnieje. Gotowy farsz ściągamy z gazu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • mozzarellę pokroiłam w drobną kostkę, ser żółty starłam na drobnych oczkach tarki. Do wystygniętego farszu dodałam pokrojoną mozzarellę i połowę startego sera. Dokładnie wymieszałam.
  • Przygotowanie rozczynu drożdży: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki. Wlewamy ok 1/3 ciepłego mleka, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować.
  • Przygotowanie ciasta: do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać odrobinę mleka),
  • wyrobione ciasto dzielimy na ok 16-18 równych części, formujemy z nich kuleczki, wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 20-30 min do wyrośnięcia,
  • w wyrośniętym cieście dnem od szklanki robimy po środku wgłębienie, nakładamy po łyżce farszu i posypujemy po wierzchu pozostałym startym serem,
  • gotowe pizzerinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut aż ładnie się zarumienią.

Zdjęcia

One Comment on “Domowe pizzerinki z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *