Duszona cebulka z mięsem

Duszona cebulka z mięsem to smak mojego dzieciństwa. Bardzo często przygotowuje ją mój tata. Proste danie, Idealne gdy zostaje nam nadmiar wędliny po jakiejś imprezie czy Świętach. Podane z ulubionym pieczywem smakuje wyśmienicie. Proste i tanie. Na każdą porę roku :).

Składniki:

  • 1,5 kg cebuli
  • 300 gram wędzonego boczku
  • 300 gram kiełbasy
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • opcjonalnie kostka rosołowa
  • trochę oleju do smażenia

Przygotowanie:

  • boczek pokroiłam w paseczki a kiełbasę w kostkę. Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka.
  • na patelni podsmażamy boczek a następnie przekładamy do większego garnka. Kolejno na patelni po boczku podsmażamy kiełbasę i przekładamy do garnka z boczkiem.
  • do garnka wlewamy troszkę oleju, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę, sól i pieprz. Opcjonalnie kostkę rosołową. ( Mój tata zawsze dodaje). Dorzucamy cebulę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek i dusimy na małym gazie co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło.
  • Dusimy do momentu aż cebulka będzie miękka. U mnie dusiła się godzinę na małym gazie pod przykryciem. Na koniec doprawiamy w razie potrzeby.
  • gotowe danie podajemy z ulubionym pieczywem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *