Duszona cebulka z mięsem to smak mojego dzieciństwa. Bardzo często przygotowuje ją mój tata. Proste danie, Idealne gdy zostaje nam nadmiar wędliny po jakiejś imprezie czy Świętach. Podane z ulubionym pieczywem smakuje wyśmienicie. Proste i tanie. Na każdą porę roku :).
Składniki:
- 1,5 kg cebuli
- 300 gram wędzonego boczku
- 300 gram kiełbasy
- 2-3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka papryka
- opcjonalnie kostka rosołowa
- trochę oleju do smażenia
Przygotowanie:
- boczek pokroiłam w paseczki a kiełbasę w kostkę. Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka.
- na patelni podsmażamy boczek a następnie przekładamy do większego garnka. Kolejno na patelni po boczku podsmażamy kiełbasę i przekładamy do garnka z boczkiem.
- do garnka wlewamy troszkę oleju, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę, sól i pieprz. Opcjonalnie kostkę rosołową. ( Mój tata zawsze dodaje). Dorzucamy cebulę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek i dusimy na małym gazie co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło.
- Dusimy do momentu aż cebulka będzie miękka. U mnie dusiła się godzinę na małym gazie pod przykryciem. Na koniec doprawiamy w razie potrzeby.
- gotowe danie podajemy z ulubionym pieczywem,
Zdjęcia