Pieczone udka z kurczaka w prostej marynacie

Udźce z kurczaka pieczone w prostej marynacie do której składniki znajdują się w prawie wszystkich domach :). Danie banalnie proste w przygotowaniu. Mięsko jest pyszne i soczyste. Zachwyciło smakiem moją rodzinę i jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 6-8 udźców z kurczaka ( moje były takie większe)
  • 3 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka, ja użyłam przyprawy do złocistego kurczaka
  • 3 łyżki ulubionego ketchupu, u mnie pikantny
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ( opcjonalnie)

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na marynatę przełożyłam do miseczki i dokładnie z sobą wymieszałam.
  • umytego i obsuszonego kurczaka dokładnie natarłam w marynacie i ułożyłam na dnie garnka który następnie przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na całą noc do lodówki. Jeśli nie mamy czasu możemy mięso zamarynować z samego rana tak aby postało w marynacie ok 3-4 godzin i przeszło jej smakiem.
  • tak przygotowane udka ułożyłam w pokrywce od naczynia żaroodpornego ( możemy użyć samego naczynia) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół). Pieczemy ok 1 godzinę lub troszkę dłużej w zależności od piekarnika.
  • upieczone udka podajemy z ulubionymi dodatkami.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *