Udźce z kurczaka pieczone w prostej marynacie do której składniki znajdują się w prawie wszystkich domach :). Danie banalnie proste w przygotowaniu. Mięsko jest pyszne i soczyste. Zachwyciło smakiem moją rodzinę i jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis.
Składniki:
- 6-8 udźców z kurczaka ( moje były takie większe)
- 3 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka, ja użyłam przyprawy do złocistego kurczaka
- 3 łyżki ulubionego ketchupu, u mnie pikantny
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 czubata łyżka musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na marynatę przełożyłam do miseczki i dokładnie z sobą wymieszałam.
- umytego i obsuszonego kurczaka dokładnie natarłam w marynacie i ułożyłam na dnie garnka który następnie przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na całą noc do lodówki. Jeśli nie mamy czasu możemy mięso zamarynować z samego rana tak aby postało w marynacie ok 3-4 godzin i przeszło jej smakiem.
- tak przygotowane udka ułożyłam w pokrywce od naczynia żaroodpornego ( możemy użyć samego naczynia) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół). Pieczemy ok 1 godzinę lub troszkę dłużej w zależności od piekarnika.
- upieczone udka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zdjęcia