Odrywana drożdżówka z jabłkami i kruszonką

Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu drożdżówka z jabłkami i kruszonką. Do odrywania lub krojenia :). Rozpływa się w ustach. Wyśmienicie smakuje jeszcze lekko ciepła w towarzystwie szklanki zimnego mleka lub gorącego kakao czy kawusi :). Cała blacha zniknie w mgnieniu oka!.

Składniki na ciasto:

  • 500 gram maki pszennej
  • 45 gram świeżych drożdży
  • 50 gram cukru + 1 łyżeczka
  • 60 gram masła
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki miękkiego masła do posmarowania ciasta

Składniki na masę jabłkową i kruszonkę:

  • 3-4 większe jabłka, cukier, cynamon do smaku
  • 5 łyżek cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 60 g margaryny lub masła

Przygotowanie:

  • obrane jabłka skrajamy na mniejsze kawałki lub trzemy na tarce, następnie przekładamy do garnuszka/rondla i obsmażamy na gazie. Smażymy je do momentu aż się rozpadną i część wody odparuje. Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem i odstawiamy do wystygnięcia.
  • przygotowanie rozczynu: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 min aż drożdże podrosną,
  • do dużej miski przesypujemy mąkę i cukier, wlewamy rozczyn drożdży, rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne,
  • wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
  • wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce a następnie przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm, rozwałkowane ciasto smarujemy miękkim masłem a następnie wystudzonymi jabłkami,
  • ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, następnie układamy je w blaszce ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia,
  • gdy drożdżówka wyrasta bierzemy się za przygotowanie kruszonki:  masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
  • przed włożeniem do piekarnika po wierzchu drożdżówkę posypujemy rozrobioną kruszonką,
  •   gotową drożdżówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( góra-dół) i pieczemy ok 30 min do momentu aż ładnie się zarumieni, po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *