Ciasto serowa krówka to pyszne połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z lekką i kremową masą serowo-krówkową. Istna gratka dla miłośników ciast tortowych. Przepis na dużą blachę. Jest bardzo aksamitne, rozpływa się w ustach. Idealne na różne okazje, święta jak i na co dzień.
Składniki na biszkopt:
- 6 dużych jajek L
- 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 bez czubka łyżki kakao
Składniki na masę:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 300 ml śmietany 30%
- 400 gram jogurtu greckiego
- 400 gram masy kajmakowej
- 30 gram żelatyny
- ok 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 40×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Górną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki lub widelca delikatnie odrywamy/ściągamy skórkę z wierzchu ciasta którą rozdrabniamy w dłoniach i przesypujemy do miseczki (posłuży nam do posypania wierzchu ciasta).
- przygotowanie masy: Żelatynę wsypujemy do szklanki z wodą, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. W większej misce miksujemy ser wraz z jogurtem. Następnie do niego dodajemy masę kajmakową i ubitą śmietankę. Całość miksujemy aż powstanie jednolita masa. Spęczniałą żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować. Do rozpuszczonej żelatyny dodajmy ok 2 łyżki naszej masy, mieszamy energicznie, wylewamy do masy i krótko całość miksujemy.
- Składanie ciasta: ok 2/3 naszej masy serowo-krówkowej przelewamy i rozprowadzamy po biszkopcie który wcześniej włożyliśmy do blaszki. Masę przykrywamy drugą połową biszkoptu, lekko dociskając. Z górnej połowy biszkoptu również przy pomocy łyżki zdjęłam trochę biszkoptu który rozkruszyłam i przełożyłam do miseczki z rozdrobnioną wcześniej skórką. Następnie po biszkopcie rozprowadziłam pozostałą masę i po wierzchu posypałam rozkruszonym wcześniej biszkoptem. Lekko dociskając okruszki do masy.
- gotowe ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki aby dobrze stężało.
Zdjęcia
Dzień dobry. Pani Kasiu zabieram się za placek Kasieńka z Pani przepisu i mam pytanie. Jak długo pieczemy kruche ciasto?
ja piekę zawsze na przysłowiowe „oko” :). Aż się lekko zrumieni. ok 15-20 min 🙂