Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu drożdżówka z jabłkami i kruszonką. Do odrywania lub krojenia :). Rozpływa się w ustach. Wyśmienicie smakuje jeszcze lekko ciepła w towarzystwie szklanki zimnego mleka lub gorącego kakao czy kawusi :). Cała blacha zniknie w mgnieniu oka!.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 500 gram maki pszennej
- 45 gram świeżych drożdży
- 50 gram cukru + 1 łyżeczka
- 60 gram masła
- 1 jajko
- 250 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2-3 łyżki miękkiego masła do posmarowania ciasta
Składniki na masę jabłkową i kruszonkę:
- 3-4 większe jabłka, cukier, cynamon do smaku
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 60 g margaryny lub masła
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane jabłka skrajamy na mniejsze kawałki lub trzemy na tarce, następnie przekładamy do garnuszka/rondla i obsmażamy na gazie. Smażymy je do momentu aż się rozpadną i część wody odparuje. Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem i odstawiamy do wystygnięcia.
- przygotowanie rozczynu: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 min aż drożdże podrosną,
- do dużej miski przesypujemy mąkę i cukier, wlewamy rozczyn drożdży, rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne,
- wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
- wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce a następnie przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm, rozwałkowane ciasto smarujemy miękkim masłem a następnie wystudzonymi jabłkami,
- ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, następnie układamy je w blaszce ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia,
- gdy drożdżówka wyrasta bierzemy się za przygotowanie kruszonki: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
- przed włożeniem do piekarnika po wierzchu drożdżówkę posypujemy rozrobioną kruszonką,
- gotową drożdżówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( góra-dół) i pieczemy ok 30 min do momentu aż ładnie się zarumieni, po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia