Odrywana drożdżówka z jabłkami i kruszonką

Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu drożdżówka z jabłkami i kruszonką. Do odrywania lub krojenia :). Rozpływa się w ustach. Wyśmienicie smakuje jeszcze lekko ciepła w towarzystwie szklanki zimnego mleka lub gorącego kakao czy kawusi :). Cała blacha zniknie w mgnieniu oka!.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto:

  • 500 gram maki pszennej
  • 45 gram świeżych drożdży
  • 50 gram cukru + 1 łyżeczka
  • 60 gram masła
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki miękkiego masła do posmarowania ciasta

Składniki na masę jabłkową i kruszonkę:

  • 3-4 większe jabłka, cukier, cynamon do smaku
  • 5 łyżek cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 60 g margaryny lub masła

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • obrane jabłka skrajamy na mniejsze kawałki lub trzemy na tarce, następnie przekładamy do garnuszka/rondla i obsmażamy na gazie. Smażymy je do momentu aż się rozpadną i część wody odparuje. Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem i odstawiamy do wystygnięcia.
  • przygotowanie rozczynu: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 min aż drożdże podrosną,
  • do dużej miski przesypujemy mąkę i cukier, wlewamy rozczyn drożdży, rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne,
  • wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
  • wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce a następnie przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm, rozwałkowane ciasto smarujemy miękkim masłem a następnie wystudzonymi jabłkami,
  • ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, następnie układamy je w blaszce ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia,
  • gdy drożdżówka wyrasta bierzemy się za przygotowanie kruszonki:  masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
  • przed włożeniem do piekarnika po wierzchu drożdżówkę posypujemy rozrobioną kruszonką,
  •   gotową drożdżówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( góra-dół) i pieczemy ok 30 min do momentu aż ładnie się zarumieni, po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *