Ekspresowe ciasto z polewą czekoladową. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Z podstawowych składników które zwykle posiadamy w swoich domach. Idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego do codziennej kawy czy herbaty :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 6 jaj L
- 1 szklanka oleju ( składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 łyżki kakao
- 100 gram margaryny/masła
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- jajka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość, na puszystą masę. Do masy jajecznej cały czas miksując dodajemy olej. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia wraz z mąką. Całość krótko miksujemy do połączenia się składników.
- ciasto przelałam do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy śmiało użyć trochę mniejszej blaszki, ciasto będzie po prostu wyższe.
- gotowe ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piekłam ok 45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
- w międzyczasie przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i mieszając zagotowujemy. Następnie ściągamy z gazu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- gotową polewę rozprowadzamy po cieście a następnie odstawiamy do zastygnięcia.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepis nie musi być skomplikowany, żeby dał pyszny efekt. Tak jest i tutaj. Bardzo dziękujemy za ten przepis do kawy wręcz wymarzony!