Drożdżowe wytrawne zawijasy z kurczakiem

Drożdżowe zawijasy z kurczakiem i serem. Wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno. Idealne jako przekąska czy drugie śniadanie. W mojej kuchni powstały spontanicznie jako efekt czyszczenia lodówki :). Przepis na farsz możemy śmiało modyfikować względem swoich upodobań smakowych. Mojej rodzinie bardzo posmakowały, zniknęły z talerza w mgnieniu oka!.

Składniki na ciasto:

  • 500 gram maki pszennej
  • 45 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 gram masła
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • sól, ja posoliłam płaską łyżkę

Składniki na farsz:

  • 1 pojedynczy duży filet z piersi kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 garści kukurydzy konserwowej
  • ok 150-200 gram sera żółtego w kawałku
  • olej/oliwa do smażenia
  • ketchup
  • zioła : u mnie suszone oregano i bazylia.

Przygotowanie:

  • Przygotowanie farszu: filet pokroiłam w mniejszą kosteczkę, wymieszałam z przyprawą do kurczaka. Kurczaka podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu. Gdy będzie gotowy dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut aż cebula zmięknie. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy kukurydzę i większość startego na małych oczkach tarki sera. Całość mieszamy z kilkoma łyżkami ketchupu.
  • przygotowanie rozczynu: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 min aż drożdże podrosną,
  • do dużej miski przesypujemy mąkę, wlewamy rozczyn drożdży, rozpuszczone i przestudzone masło/margarynę, wbijamy jajko, dodajemy sól, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne,
  • wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
  • wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce a następnie przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm, rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami. Wykładamy i równomiernie rozprowadzamy farsz z kurczakiem.
  • ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, następnie układamy je na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia,
  • po tym czasie po wierzchu posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra-dół) i pieczemy ok 30 min do momentu aż ładnie się zarumieni,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *