Drożdżowe zawijasy z kurczakiem i serem. Wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno. Idealne jako przekąska czy drugie śniadanie. W mojej kuchni powstały spontanicznie jako efekt czyszczenia lodówki :). Przepis na farsz możemy śmiało modyfikować względem swoich upodobań smakowych. Mojej rodzinie bardzo posmakowały, zniknęły z talerza w mgnieniu oka!.
Składniki na ciasto:
- 500 gram maki pszennej
- 45 gram świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 60 gram masła
- 1 jajko
- 250 ml ciepłego mleka
- sól, ja posoliłam płaską łyżkę
Składniki na farsz:
- 1 pojedynczy duży filet z piersi kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 garści kukurydzy konserwowej
- ok 150-200 gram sera żółtego w kawałku
- olej/oliwa do smażenia
- ketchup
- zioła : u mnie suszone oregano i bazylia.
Przygotowanie:
- Przygotowanie farszu: filet pokroiłam w mniejszą kosteczkę, wymieszałam z przyprawą do kurczaka. Kurczaka podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu. Gdy będzie gotowy dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut aż cebula zmięknie. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy kukurydzę i większość startego na małych oczkach tarki sera. Całość mieszamy z kilkoma łyżkami ketchupu.
- przygotowanie rozczynu: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 min aż drożdże podrosną,
- do dużej miski przesypujemy mąkę, wlewamy rozczyn drożdży, rozpuszczone i przestudzone masło/margarynę, wbijamy jajko, dodajemy sól, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne,
- wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
- wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce a następnie przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm, rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami. Wykładamy i równomiernie rozprowadzamy farsz z kurczakiem.
- ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, następnie układamy je na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia,
- po tym czasie po wierzchu posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra-dół) i pieczemy ok 30 min do momentu aż ładnie się zarumieni,
Zdjęcia