Pyszna, delikatna, soczysta i chrupiąca sałatka kalifornijska :). Świetny pomysł na lekką kolację czy imprezową przekąskę/przystawkę. U mnie hit jednej z imprez. Bardzo zasmakowała moim gościom i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka ananasa
- 2 duże łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
- sól i pieprz do smaku
- olej/oliwa do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oleju, doprawiamy do smaku solą i pierzem. Po usmażeniu odstawiamy do przestygnięcia.
- ananasa kroimy w drobną kostkę, selera w cienkie paseczki. Sałatę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Do miski dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy przyprawę curry, majonez, jogurt, sól oraz pieprz. Mieszamy aż wszystkie składniki się z sobą połączą.
- Gotową sałatkę przekładamy do mniejszej miski i możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Dziękuję bardzo, pozdrawiam.