Pyszne domowe łazanki z młodej kapusty z kiełbasą. Prosty i smakowity pomysł na rodzinny obiad. Przepis na nie znalazłam gdzieś w sieci i postanowiłam go wypróbować. Mój mąż stwierdził że te łazanki smakują mu bardziej niż jego mamy, więc uznaję to za najlepszy komplement i pochwałę :D. :)..
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 1 większa cebula
- ok 200 gram kapusty kiszonej
- 4-5 kiełbasek śląskich lub innej ulubionej kiełbasy
- ok 350 gram ulubionego makaronu, u mnie falbanki
- 1 duża cebula
- olej/smalec do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
- Młodą kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. odcedzamy.
- odcedzoną kapustę kiszoną drobno kroimy, wkładamy do rondla/garnka, zalewamy wodą. dodajemy duży liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Odsączamy i wyciągamy liść oraz ziele.
- cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki.
- na oleju/smalcu (ja użyłam smalcu, zdecydowanie lepiej smakuje) podsmażamy kiełbasę wraz z cebulą,
- w międzyczasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
- do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodajemy odsączoną młodą oraz kiszoną kapustę. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy razem kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
- mieszamy wraz z ugotowanym i odcedzonym makaronem. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
Zdjęcia