Pyszne domowe łazanki z młodej kapusty z kiełbasą. Prosty i smakowity pomysł na rodzinny obiad. Przepis na nie znalazłam gdzieś w sieci i postanowiłam go wypróbować. Mój mąż stwierdził że te łazanki smakują mu bardziej niż jego mamy, więc uznaję to za najlepszy komplement i pochwałę :D. :)..
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
 - 1 większa cebula
 - ok 200 gram kapusty kiszonej
 - 4-5 kiełbasek śląskich lub innej ulubionej kiełbasy
 - ok 350 gram ulubionego makaronu, u mnie falbanki
 - 1 duża cebula
 - olej/smalec do smażenia
 - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy
 
Przygotowanie:
- Młodą kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. odcedzamy.
 - odcedzoną kapustę kiszoną drobno kroimy, wkładamy do rondla/garnka, zalewamy wodą. dodajemy duży liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Odsączamy i wyciągamy liść oraz ziele.
 - cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki.
 - na oleju/smalcu (ja użyłam smalcu, zdecydowanie lepiej smakuje) podsmażamy kiełbasę wraz z cebulą,
 - w międzyczasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
 - do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodajemy odsączoną młodą oraz kiszoną kapustę. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy razem kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
 - mieszamy wraz z ugotowanym i odcedzonym makaronem. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
 
Zdjęcia






