Łazanki z młodej kapusty z kiełbasą

Pyszne domowe łazanki z młodej kapusty z kiełbasą. Prosty i smakowity pomysł na rodzinny obiad. Przepis na nie znalazłam gdzieś w sieci i postanowiłam go wypróbować. Mój mąż stwierdził że te łazanki smakują mu bardziej niż jego mamy, więc uznaję to za najlepszy komplement i pochwałę :D. :)..

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 większa cebula
  • ok 200 gram kapusty kiszonej
  • 4-5 kiełbasek śląskich lub innej ulubionej kiełbasy
  • ok 350 gram ulubionego makaronu, u mnie falbanki
  • 1 duża cebula
  • olej/smalec do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Młodą kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. odcedzamy.
  • odcedzoną kapustę kiszoną drobno kroimy, wkładamy do rondla/garnka, zalewamy wodą. dodajemy duży liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Odsączamy i wyciągamy liść oraz ziele.
  • cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki.
  • na oleju/smalcu (ja użyłam smalcu, zdecydowanie lepiej smakuje) podsmażamy kiełbasę wraz z cebulą,
  • w międzyczasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
  • do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodajemy odsączoną młodą oraz kiszoną kapustę. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy razem kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
  • mieszamy wraz z ugotowanym i odcedzonym makaronem. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *