Ciasto czerwony kapturek jest lekkie, puszyste i kremowe. Proste w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na co dzień jak i na różnego rodzaju imprezy czy święta. Pięknie się prezentuje na talerzu i bardzo dobrze się kroi. Moim domownikom i gościom bardzo smakowało i cała blacha ciasta zniknęła nie wiadomo kiedy :).
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
Pozostałe składniki:
- 600 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2-3 czubate łyżki cukru pudru lub więcej w zależności od upodobania
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 słoiki dżemu wiśniowego każdy o pojemności 410 gram
Przygotowanie:
- pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
- po wystudzeniu biszkopt wyjmujemy z blaszki, odklejamy od papieru a następnie ponownie umieszczamy w blasze wraz z papierem,
- dżemy wiśniowe przekładamy do rondelka, mieszając zagotowujemy. Ściągamy z gazu, wsypujemy galaretki wiśniowe. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek i odstawiamy do wystygnięcia.
- do dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno,
- w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatyną i zalewamy ją ok 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- tężejącą śmietanę wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie. (Biszkopt możemy wcześniej lekko nasączyć jeśli mamy takie życzenie :)), ciasto wstawiamy do lodówki aby masa śmietanowa stężała,
- na zastygniętą masę śmietanową wykładamy i rozprowadzamy tężejący dżem z galaretkami.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki aby dobrze stężało.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/187001368_943802343125757_9042060241082580145_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/188947221_802983986992470_1765095077613366047_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/190148001_502435070880258_6166049054808499846_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/203310219_976245706527112_5993586865667295170_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/208691601_350450696478110_4542323801300457875_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/205263105_338648974332612_4801737625804864054_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/187114468_1213213069096867_5294038593531488329_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Sitam. Czy zamiast zelatyny mozna dodać fo smietany trzejaca lekko galaretke?
Można jednak ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Do tej ilości śmietany proponowałabym użycie dwóch krystalicznych galaretek rozpuszczonych w 1,5 szklanki gorącej wody. Szklanka o pojemności 250 ml. Do ubitej śmietany dodajemy galaretki wystudzone ale nie tężejące.