Ciasto czerwony kapturek jest lekkie, puszyste i kremowe. Proste w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na co dzień jak i na różnego rodzaju imprezy czy święta. Pięknie się prezentuje na talerzu i bardzo dobrze się kroi. Moim domownikom i gościom bardzo smakowało i cała blacha ciasta zniknęła nie wiadomo kiedy :).
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
Pozostałe składniki:
- 600 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2-3 czubate łyżki cukru pudru lub więcej w zależności od upodobania
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 słoiki dżemu wiśniowego każdy o pojemności 410 gram
Przygotowanie:
- pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
- po wystudzeniu biszkopt wyjmujemy z blaszki, odklejamy od papieru a następnie ponownie umieszczamy w blasze wraz z papierem,
- dżemy wiśniowe przekładamy do rondelka, mieszając zagotowujemy. Ściągamy z gazu, wsypujemy galaretki wiśniowe. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek i odstawiamy do wystygnięcia.
- do dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno,
- w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatyną i zalewamy ją ok 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- tężejącą śmietanę wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie. (Biszkopt możemy wcześniej lekko nasączyć jeśli mamy takie życzenie :)), ciasto wstawiamy do lodówki aby masa śmietanowa stężała,
- na zastygniętą masę śmietanową wykładamy i rozprowadzamy tężejący dżem z galaretkami.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki aby dobrze stężało.
Zdjęcia
Sitam. Czy zamiast zelatyny mozna dodać fo smietany trzejaca lekko galaretke?
Można jednak ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Do tej ilości śmietany proponowałabym użycie dwóch krystalicznych galaretek rozpuszczonych w 1,5 szklanki gorącej wody. Szklanka o pojemności 250 ml. Do ubitej śmietany dodajemy galaretki wystudzone ale nie tężejące.