Ciasto Czerwony kapturek

Ciasto czerwony kapturek jest lekkie, puszyste i kremowe. Proste w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na co dzień jak i na różnego rodzaju imprezy czy święta. Pięknie się prezentuje na talerzu i bardzo dobrze się kroi. Moim domownikom i gościom bardzo smakowało i cała blacha ciasta zniknęła nie wiadomo kiedy :).

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki

Pozostałe składniki:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru lub więcej w zależności od upodobania
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 słoiki dżemu wiśniowego każdy o pojemności 410 gram

Przygotowanie:

  • pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
  • po wystudzeniu biszkopt wyjmujemy z blaszki, odklejamy od papieru a następnie ponownie umieszczamy w blasze wraz z papierem,
  • dżemy wiśniowe przekładamy do rondelka, mieszając zagotowujemy. Ściągamy z gazu, wsypujemy galaretki wiśniowe. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek i odstawiamy do wystygnięcia.
  • do dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno,
  • w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatyną i zalewamy ją ok 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
  • gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • tężejącą śmietanę wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie. (Biszkopt możemy wcześniej lekko nasączyć jeśli mamy takie życzenie :)), ciasto wstawiamy do lodówki aby masa śmietanowa stężała,
  • na zastygniętą masę śmietanową wykładamy i rozprowadzamy tężejący dżem z galaretkami.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki aby dobrze stężało.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Ciasto Czerwony kapturek”

    1. Można jednak ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Do tej ilości śmietany proponowałabym użycie dwóch krystalicznych galaretek rozpuszczonych w 1,5 szklanki gorącej wody. Szklanka o pojemności 250 ml. Do ubitej śmietany dodajemy galaretki wystudzone ale nie tężejące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *