Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu rolada serowa z kurczakiem. Idealnie sprawdzi się jako zimna przekąska na różnego rodzaju uroczystości, imprezy czy święta. Jej plusem jest to ze możemy ją przygotować dzień przed podaniem.
[wp_ad_camp_5]
Składniki :
- 300 gram sera zoltego w kawałku
- 3 jajka
- 5 łyżek majonezu
- 1 pojedyńcza większa pierś z kurczaka
- ok 300 gram serka śmietankowego
- 1 mały pęczek szczypiorku
- pół większej czerownej papryki
- ulubiona przyprawa do kurczaka, u mnie przyprawa do złocistego kurczaka
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski przekładamy ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajka, dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy,
- gotową masę serową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,
- gotową masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut do momentu aż się lekko zrumieni. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia,
- w międzyczasie kurczaka kroimy w wieksze paski, doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia,
- Gdy masa serowa ostygła, przełożyłam ją na odwrót na drugi kawałek papieru do pieczenia i delikatnie odkleiłam ciasto od papieru tak aby go nie rozewać. Następnie delikatnie spowrotem przewróciłam. Dzięki temu rolada będzie dobrze nam się zwijać.
- po wierzchu serowego ciasta rozsmarowujemy serek śmietankowy, następnie układamy ostudzonego kurczaka, pokrojoną w paski paprykę oraz posiekany szczypiorek,
- delikatnie zwijamy lekko dociskając. Gotową roladę owinełam dokładnie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc,
- schłodzoną roladę kroimy ostrym nożem na ok 1,5 cm paski, ja podawałam w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia