Ciasteczka Gęsie łapki

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka twarogowe gęsie łapki. Przepyszne i z łatwo dostępnych składników. Lekkie, chrupiące i rozpływające się w ustasch. Znikają z talerza w mgnierniu oka!. :). To jedne z lepszych ciasteczek jakie kiedykolwiek piekłam, polecam serdecznie!! :).

Składniki:

  • 250 gram twarogu półtłustego lub tłustego
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 375 gram mąki pszennej plus mąka do podsypywania
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka łyzek cukru do obtaczania

Przygotowanie:

  • do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło. Wkruszamy twaróg. Przez chwilę wszystko przesiekujemy nożem a następnie zagniatamy na jednolite ciasto.
  • gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawaimy do lodówki na ok 1 godzinę do schłodzenia,
  • schłodzone ciasto podzieliłam na 4 częsci. Każdą po kolei rozwałkowywałam na stolnicy oprószonej mąką na grubośc ok 3 mm .
  • do miseczki lub na talerz wysypujemy cukier oraz cukier wanilinowy,
  • Przy pomocy szklanki wykrawamy koła w cieście.
  • kółka z ciasta składamy na pół a następnie obtaczamy w cukrze. Skłądamy ponownie na pół i również obtaczamy w cukrze.
  • tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół) do momentu aż się lekko zarumienią.

Z tej proporcji ciasta wyszły mi dwie blachy ciasteczek 🙂

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Ciasteczka Gęsie łapki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.