Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka twarogowe gęsie łapki. Przepyszne i z łatwo dostępnych składników. Lekkie, chrupiące i rozpływające się w ustasch. Znikają z talerza w mgnierniu oka!. :). To jedne z lepszych ciasteczek jakie kiedykolwiek piekłam, polecam serdecznie!! :).
Składniki:
- 250 gram twarogu półtłustego lub tłustego
- 250 gram margaryny lub masła
- 2 żółtka
- 375 gram mąki pszennej plus mąka do podsypywania
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- kilka łyzek cukru do obtaczania
Przygotowanie:
- do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło. Wkruszamy twaróg. Przez chwilę wszystko przesiekujemy nożem a następnie zagniatamy na jednolite ciasto.
- gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawaimy do lodówki na ok 1 godzinę do schłodzenia,
- schłodzone ciasto podzieliłam na 4 częsci. Każdą po kolei rozwałkowywałam na stolnicy oprószonej mąką na grubośc ok 3 mm .
- do miseczki lub na talerz wysypujemy cukier oraz cukier wanilinowy,
- Przy pomocy szklanki wykrawamy koła w cieście.
- kółka z ciasta składamy na pół a następnie obtaczamy w cukrze. Skłądamy ponownie na pół i również obtaczamy w cukrze.
- tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół) do momentu aż się lekko zarumienią.
Z tej proporcji ciasta wyszły mi dwie blachy ciasteczek 🙂
Zdjęcia
Wieki już takich nie jadłam, ale dobrze pamiętam że są pyszne. :))