Sernik piernikowy

Sernik piernikowy. Pyszny, z korzenną, pomarańczową nutą, bardzo aromatyczny. Idealne ciasto na jesienno-zimową porę. Na święta sprawdzi się wyśmienicie. ardzo prosty i szybki w przygotowaniu, bez zagniatania ciasta. Polecam serdecznie.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na kruszonkę:

  • 3szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 gram margaryny lub masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyzeczka przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika,żółtka, proszek do pieczenia oraz rozdronioną margarynę. Mieszamy i wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka.
  • przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem oraz cynamonem mikserem na puch. Kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Po serze dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz otartą skórkę z pomarańczy i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
  • na spód blachy do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 2/3 kruszonki. Na kruszonkę wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
  • Na wierzchu ciasta rozprowadzamy pozostałą kruszonkę.
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.
  • Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Sernik piernikowy”

      1. W składnikach wymienione są białka ,ale w sposobie wykonania nie ma o nich mowy.Pytałam czy należy je może ubić ,czy dodać razem z jajkami.O to mi chodziło ,a Pani robi ze mnie głupka ,że nie umiem czytać ze zrozumieniem?Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *