Sernik Nowojorski z polewą Mascarpone i konfiturą

Sernik Nowojorski z polewą mascarpone i konfiturą to istny raj dla podniebienia :). Bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis na niego dostałam od mojej przyjaciółki i na pewno zostanie ze mną na długo :). To zdecydowanie najbardziej kremowy sernik jaki w życiu jadłam, jeden z ulubionych obok sernika z mlekiem w proszku. Polecam serdecznie..

Składniki na spód:

  • 100 gram masła
  • 200 gram owsianych ciasteczek

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka dobrej jakosci
  • 4 duże jaja
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 gram cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Ziarenka z jednej laski wanilii
  • opcjonalnie otarta skórka z 1 małej cytryny

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 250 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki ulubionej konfitury lub dżemu, u mnie wiśniowa

Przygotowanie:

  • przygotowanie spodu: ciasteczka miksujemy drobno a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę ciasteczkową którą równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy w tortownicy. Gotowy spód wstawaimy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej : Do miski przekładamy ser, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, śmietanę oraz miąsz z laski wanilii. Wszystkie składniki krótko miksujemy aż się łądnie połączą i powstanie jednolita masa.
  • tortownicę dokładnie owijamy od spodu i po bokach folią aluminiową ponieważ sernik będziemy piec w kąpieli wodnej.
  • do owiniętej folią tortownicy przelewamy gotową masę serową.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni grzanie (góra -dół), w między czasie w czajniku zagotowujemy wodę. Gdy piekarnik się nagrzeje blachę od piekarnika umieszczamy na najniższej półce. Zalewamy ją wrzątkiem na wysokośc ok 2-3 cm a następnie wstawiamy naszą szczelnie owiniętą w folię aluminiową tortownicę, zamykamy piekarnik i w tej temperaturze pieczemy ciasto 10 minut.
  • Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy nasz sernik przez 90 minut.
  • Po upieczeniu odchylamy drzwiczki piekarnika i zostawaimy tam sernik do całkowitego ostygnięcia.
  • przygotowanie polewy: do miseczki przekładamy mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Mieszamy aż powstanie jednolita, kremowa masa. Ostudzony sernik wyciągamy z piekarnika, ściągamy folię. Po jego wierzchu rozprowadzamy naszą polewę a następnie robimy wzorek z konfitury.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

14 Comments on “Sernik Nowojorski z polewą Mascarpone i konfiturą”

  1. Witam, pomyślałam sobie czy można zamiast owijać formę folia aluminiową to może włożyć formę do 2 formy silikonowej i potem dopiero do kompieli wodnej, czy tak można?

  2. W jaki sposób folia jest owinięta w środku czy na zewnątrz i czy trzeba przykryć cały czy tylko boki ? i Całą tortownicę mam kłaść do wody na dużej blachach ?

    1. folią owijamy na zewnątrz tortownicy. Jej boki i spód, szczelnie tak aby woda nie dostała się do środka. Na dużą blachę od piekarnika wlewamy wrzątek i na nim układamy owiniętą folią aluminiową tortownicę. Tak jak jest podane w przepisie 🙂

  3. Wszystko ok, ale sernik nowojorski robi się na serkach philadelphia. Niewstety ser w wiaderku to nie to samo, zupełnie inny smak i konsystencja, więc nie ma nic wspólnego z sernikiem nowojorskim

  4. Zastanawiam się czy można ten sernik upiec w piekarniku, który ma funkcję pary. Czy trzeba będzie wstawiać go do kąpieli wodnej? Funkcja ma 3° nasycenia parą i jak otwieram piekarnik to naprawdę jest tam mokro. Robił ktoś w ten sposób?

  5. Wszystko ok ale sernik nowojorski robi się na kremowych serkach, typu Philadelphia. Niestety ten w wiaderkach ma zupełnie inny smak i konsystencję więc po prostu jest to zwykły sernik

Skomentuj Amator Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *