Sernik Nowojorski z polewą mascarpone i konfiturą to istny raj dla podniebienia :). Bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis na niego dostałam od mojej przyjaciółki i na pewno zostanie ze mną na długo :). To zdecydowanie najbardziej kremowy sernik jaki w życiu jadłam, jeden z ulubionych obok sernika z mlekiem w proszku. Polecam serdecznie..
Składniki na spód:
- 100 gram masła
- 200 gram owsianych ciasteczek
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka dobrej jakosci
- 4 duże jaja
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 gram cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- Ziarenka z jednej laski wanilii
- opcjonalnie otarta skórka z 1 małej cytryny
Składniki na polewę:
- 3 łyżki śmietany 30%
- 250 gram serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki ulubionej konfitury lub dżemu, u mnie wiśniowa
Przygotowanie:
- przygotowanie spodu: ciasteczka miksujemy drobno a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę ciasteczkową którą równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy w tortownicy. Gotowy spód wstawaimy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej : Do miski przekładamy ser, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, śmietanę oraz miąsz z laski wanilii. Wszystkie składniki krótko miksujemy aż się łądnie połączą i powstanie jednolita masa.
- tortownicę dokładnie owijamy od spodu i po bokach folią aluminiową ponieważ sernik będziemy piec w kąpieli wodnej.
- do owiniętej folią tortownicy przelewamy gotową masę serową.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni grzanie (góra -dół), w między czasie w czajniku zagotowujemy wodę. Gdy piekarnik się nagrzeje blachę od piekarnika umieszczamy na najniższej półce. Zalewamy ją wrzątkiem na wysokośc ok 2-3 cm a następnie wstawiamy naszą szczelnie owiniętą w folię aluminiową tortownicę, zamykamy piekarnik i w tej temperaturze pieczemy ciasto 10 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy nasz sernik przez 90 minut.
- Po upieczeniu odchylamy drzwiczki piekarnika i zostawaimy tam sernik do całkowitego ostygnięcia.
- przygotowanie polewy: do miseczki przekładamy mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Mieszamy aż powstanie jednolita, kremowa masa. Ostudzony sernik wyciągamy z piekarnika, ściągamy folię. Po jego wierzchu rozprowadzamy naszą polewę a następnie robimy wzorek z konfitury.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Zdjęcia
To również jeden z moich ulubionych serników 🙂 Cudownie kremowy 🙂 Ależ nabrałam na niego teraz ochoty.
Pyszny sernik, goście się zachwycali 🙂
Witam, pomyślałam sobie czy można zamiast owijać formę folia aluminiową to może włożyć formę do 2 formy silikonowej i potem dopiero do kompieli wodnej, czy tak można?
Może Pani spróbować 🙂
W jaki sposób folia jest owinięta w środku czy na zewnątrz i czy trzeba przykryć cały czy tylko boki ? i Całą tortownicę mam kłaść do wody na dużej blachach ?
folią owijamy na zewnątrz tortownicy. Jej boki i spód, szczelnie tak aby woda nie dostała się do środka. Na dużą blachę od piekarnika wlewamy wrzątek i na nim układamy owiniętą folią aluminiową tortownicę. Tak jak jest podane w przepisie 🙂
Czy zamiast tortownicy może być prostokątna blaszka? Jeśli tak, to w jakich wymiarach?
może być mała prostokątna lub kwadratowa. np o wymiarach 24×24 cm 🙂
Wszystko ok, ale sernik nowojorski robi się na serkach philadelphia. Niewstety ser w wiaderku to nie to samo, zupełnie inny smak i konsystencja, więc nie ma nic wspólnego z sernikiem nowojorskim
to proszę sobie zamienić ser z wiaderka na philadelphia i po problemie 🙂
Zastanawiam się czy można ten sernik upiec w piekarniku, który ma funkcję pary. Czy trzeba będzie wstawiać go do kąpieli wodnej? Funkcja ma 3° nasycenia parą i jak otwieram piekarnik to naprawdę jest tam mokro. Robił ktoś w ten sposób?
Ja bym spróbowała upiec 🙂
piekłam, sernik wyszedł super, już planuję powtórzyć na 25.11 na Katarzynki, dzięki
Wszystko ok ale sernik nowojorski robi się na kremowych serkach, typu Philadelphia. Niestety ten w wiaderkach ma zupełnie inny smak i konsystencję więc po prostu jest to zwykły sernik
Niestety nie wyszedł absolutnie kremowy 🙁 robiłam dokładnie jak w przepisie 🙁 Dobry, ale nie kremowy