Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem i boczkiem to zdecydowanie najlepsze wydanie białej kiełbasy jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis na to danie dostałam od mojej cioci która serwuje je od lat. Polecam serdecznie. Banalnie proste w przygotowaniu. Przepis idealny nie tylko na Święta. Możemy podać ją jako danie główne z ziemniakami i surówką lub jako ciepłą przekąskę do pieczywa. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg dobrej białej kiełbasy parzonej, u mnie 12 sztuk
- 200 gram wędzonego boczku
- 1 duży por
- 4 jabłka
- przyprawy: 8 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, rozmaryn
- tłuszcz do smażenia, u mnie smalec
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- boczek kroimy w paseczki, pora w półplasterki. Obrane jabłka przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze cząstki.
- na tłuszczu podsmażamy kiełbaski na rumaino z obydwu stron i układamy je w blaszce,
- kolejno na patelnie dodajemy boczek i ziele angielskie, mieszając co jakiś czas smażymy do momentu aż boczek zacznie się rumienić, następnie dodajemy pora i smażymy ok 2 min. Po tym czasie dorzucamy pokrojone jabłka, i całośc smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Gotowy farsz solimy i pieprzymy. Ściągamy z gazu. ( Ja z gotowego farszu wyjełam ziarna ziela angielskiego).
- Pomiędzy kiełbaski przy pomocy łyżki nakładamy nas boczek z jabłkami.
- po wierzchu posypujemy rozmarynem
- gotowe danie przykrywamy folią aluminiową i wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, grzanie góra-dół) i pieczemy ok 30-40 min do momentu aż jabłka będą mięciutkie. Pod koniec pieczenia możemy ściągnąć folię aby danie ładnie się zrumieniło
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem i boczkiem jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Czy kiełbasa biała surowa może być?
Tak ,trzeba ją tylko wcześniej obgotować 🙂
Świetne, proste przepisy. Gratuluję talentu i formy przekazu. Pozdrawiam i życzę sukcesów