Zupa gołąbkowa, przepyszna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu. To zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych zup jakie ostatnio gotowałam. Jeśli lubisz klasyczne gołąbki to jest to smaczna i szybsza alternatywa i przyjemna odmiana. Gdy znalazłam ten przepis to od razu postanowiłam wypróbować, to był strzał w dziesiątkę! 🙂
Składniki:
- 500-600 gram mięsa mielonego
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 1 duży pęczek koperku
- 1 por
- puszka pomidorów krojonych
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 150-200 ml śmietanki kremówki 30%
- ok 2 litry bulionu
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 80 gram surowego ryżu
- olej/oliwa do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
Przygotowanie:
- pokrojoną w kostkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego w półplasterki pora wrzucamy do dużego garnka na rozgrzany olej/oliwę. Podsmażamy co jakiś czas mieszając.
- gdy warzywa ładnie się zeszklą, wrzucamy mięso mielone, doprawiamy przyprawami i co jakiś czas mieszjąc smażymy całość kilka minut,
- do przesmażonego mięsa dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz poszatkowaną kapustę. Całość dusimy pod przykryciem kilka minut mieszając co jakiś czas.
- po tym czasie do mięsa z warzywami dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Mieszamy a następnie zalewamy bulionem. Dokładnie mieszamy, wsypujemy surowy ryż, dodajemy posiekany koperek. Całość gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki.
- Na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy zupę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zupa gołąbkowa to jedno z tych dań, które zagoszczą na stałe w mojej kuchni 😉
Zdjęcia
Polecam agregator blogów kulinarnych https://aduparosnie.pl 🙂