Zapiekane kotleciki gyros to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wyśmienice smakują z ziemniakami z wody lub pieczonymi oraz z ulubioną domową surówką. Proste i smaczne danie, które zasmakuje dzieciom jak i dorosłym. Idealne sprawdzą się na codzienny obiad jak i na różnego rodzju uroczystości.
Składniki:
- ok 600-700 gram filetu z kurczaka
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- kawałek papryki czerwonej
- 2 małe ogórki konserwowe
- ćwiartka czerownej cebulki
- ok 150-200 gram sera żółtego
- 2 łyżeczki majonezu
- przyprawa gyros
- sól oraz pieprz
- mąką pszenna, jajka oraz bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ser starłam na drobnych oczkach tarki. Do miski dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę paprykę, cebulkę oraz ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy połowę startego sera, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
- Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości), Każdy kawałek kurczaka z obu stron oprószamy przyprawą do gyrosa.
- Tak przygotowane filety panierujemy: obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz w bułce tartej. Obsmażamy na patelni na oleju z obu stron. Następnie kotlety układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdy kotelt wykładamy i rozprowadzamy nasz wcześniej przygotowany farsz po czym posypujemy po wierzchu pozostałym startym serem.
- gotowe kotlety wkładamy do nagrzanego piekarnika grzanie (góra-dół) i zapiekamy do momentu aż ser ładnie się rozpuści a całość zapiecze.
- kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami z wody i mizerią.
Zdjęcia
Zapiekane kotleciki gyros – proste, szybkie i przede wszystkim smaczne danie obiadowe 😀