Ucierany budyniowiec z rabarbarem i kruszonką to przepyszne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Bardzo puszyste i aromatyczne. Rabarbar możemy śmiało zamienić w sezonie na inne owoce, np truskawki czy borówki. Tanie ciasto, z łatwo dostępnych składników które zwykle posiadamy w swoich domach. Idealne na deser. Jestem fanką ciast ucieranych z różnymi owocami, a to jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych. 🙂
Składniki na ciasto:
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 3-4 gałązki rabarbaru w zależności od wielkości plus 1 łyżeczka mąki
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 40-50 gram masła/margaryny
Przygotowanie:
- umyty rabarbar obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Przełożyłam do miski i wymieszałam wraz z łyżeczką mąki.
- do miseczki wsypujemy cukier oraz mąkę. Dodajemy masło i wyrabiamy w dłoniach kruszonkę.
- do miski wbijamy jajka i miksujemy aż zbieleją i podwoją swoją objętość. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie wlewamy olej, miksujemy do połączenia się składników. Kolejno wsypujemy budynie, proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksujemy krótko tylko do połączenia się składników.
- ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy keksowej 30×11 cm, możemy użyć też mniejszej tortownicy. Na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
- gotowe ciasto wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka.
- upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
Zdjęcia
Ucierany Budyniowiec z rabarbarem i kruszonką to ciasto, którego nie może zabraknąć na majowej imprezie 🙂