Truskawki w cukrze

Truskawki w cukrze. Tylko dwa składniki!. Lato zamknięte w słoiku. Idealnie sprawdzą się zimą do kompotu czy ciasta. Szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. Bez konserwantów i ulepszaczy.

Składniki:

  • 3 kg truskawek
  • ok 800 gram cukru

Przygotowanie:

  • Umyte truskawki odsączamy z wody. Obcinamy/odrywamy szypułki i wkładamy je do dużego garnka partiami przesypując cukrem. Zasypane cukrem truskawki odstawaimy na ok 12 godzin aby puściły sok. Ja zostawiłam na całą noc,w międzyczasie przemieszałam delikatnie 2-3 razy.
  • Truskawki przekładamy do wcześniej umytych słoików, zalewamy pozostałym syropem. Wycieramy ranty słoików i szczelnie zakręcamy.
  • słoiki wstawiamy do garnka/garnków ( ja dno garnka wyłożyłam ścierką i poowijałam nią słoiki tak aby podczas gotowania nie stukały się o siebie).
  • słoiki stawiamy na gaz, zalewamy zimną wodą zostawiając ze 1-2 cm do przykrywki i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie zmniejszamy gaz i pasteryzujemy ok 25 minut. (słoiki mają „perkotać” na małym gazie pod przykryciem). 
  • wyłączamy gaz, zostawiamy słoiki w garnkach na ok 3-5 minut a następnie wykładamy je na ścierkę do góry nogami, pokrywką do dołu przykrywamy ścierką, owijamy szczelnie kocem i zostawiamy do dnia następnego.
  • Otwarty słoik z truskawkami przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia

Przepis na truskawki w cukrze jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.