Truskawki w cukrze. Tylko dwa składniki!. Lato zamknięte w słoiku. Idealnie sprawdzą się zimą do kompotu czy ciasta. Szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. Bez konserwantów i ulepszaczy.
Składniki:
- 3 kg truskawek
- ok 800 gram cukru
Przygotowanie:
- Umyte truskawki odsączamy z wody. Obcinamy/odrywamy szypułki i wkładamy je do dużego garnka partiami przesypując cukrem. Zasypane cukrem truskawki odstawaimy na ok 12 godzin aby puściły sok. Ja zostawiłam na całą noc,w międzyczasie przemieszałam delikatnie 2-3 razy.
- Truskawki przekładamy do wcześniej umytych słoików, zalewamy pozostałym syropem. Wycieramy ranty słoików i szczelnie zakręcamy.
- słoiki wstawiamy do garnka/garnków ( ja dno garnka wyłożyłam ścierką i poowijałam nią słoiki tak aby podczas gotowania nie stukały się o siebie).
- słoiki stawiamy na gaz, zalewamy zimną wodą zostawiając ze 1-2 cm do przykrywki i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie zmniejszamy gaz i pasteryzujemy ok 25 minut. (słoiki mają „perkotać” na małym gazie pod przykryciem).
- wyłączamy gaz, zostawiamy słoiki w garnkach na ok 3-5 minut a następnie wykładamy je na ścierkę do góry nogami, pokrywką do dołu przykrywamy ścierką, owijamy szczelnie kocem i zostawiamy do dnia następnego.
- Otwarty słoik z truskawkami przechowujemy w lodówce.
Zdjęcia
Przepis na truskawki w cukrze jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Dokładnie tak robiła moja mama ponad 40 lat temu. Nie były to słoiki typu twist, tylko zwykłe z gumką i klamerką. W zimie, gdy otworzyło sie słoik, w całej kuchni pachniało truskawkami.