Bananowiec na zimno to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Lekkie i kremowe, rozpływające się w ustach. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciast z owocami i galaretką. Wyśmienite na każdą okazję.
Składniki:
- 1 litr nektaru bananowego
- 4 banany
- sok z połówki cytryny
- 200 gram masła
- 1 opakowanie biszkoptów podłużnych lub okrągłych
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 żółte galaretki, u mnie cytrynowe
Przygotowanie:
- przygotowanie budyniu: do garnka wlewamy ok 700 ml nektaru bananowego, wsypujemy cukier, mieszając zagotowujemy. W pozostałym nektarze rozpuszczamy i mieszamy budynie oraz mąkę/skrobię ziemniaczaną, następnie wlewamy do gotującego się soku cały czas mieszając, zagotowany gęsty budyń. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- w międzyczasie dwie galaretki u mnie cytrynowe rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklankach wody i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
- przygotowanie masy: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
- dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, na spód wykładamy biszkopty, ja swoje wcześniej lekko nasączyłam w mleku.
- gotową masę bananową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po biszkoptach.
- obrane banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, następnie układamy je na masie lekko dociskając.
- na banany wykładamy i rozprowadzamy tężejącą galaretkę cytrynową.
- Gotowe ciasto wsatawaimy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia
Ciasto „Bananowiec na zimno” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!
Nigdy nie myślałem nad wykorzystaniem bananów w taki sposób, żeby zrobić ciasto. Na pewno tego spróbuję, tylko jestem ciekaw, czy jako podstawa ciasta nada się biszkopt tortowy?
Jak najbardziej można jako spód użyć biszkoptu zamiast biszkoptów 🙂
Jaki rozmiar tortownicy ?
26 cm, jest informacja w przepisie. Pozdrawiam 🙂