Bananowiec na zimno

Bananowiec na zimno

Bananowiec na zimno to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Lekkie i kremowe, rozpływające się w ustach. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciast z owocami i galaretką. Wyśmienite na każdą okazję.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 1 litr nektaru bananowego
  • 4 banany
  • sok z połówki cytryny
  • 200 gram masła
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych lub okrągłych
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółte galaretki, u mnie cytrynowe

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • przygotowanie budyniu: do garnka wlewamy ok 700 ml nektaru bananowego, wsypujemy cukier, mieszając zagotowujemy. W pozostałym nektarze rozpuszczamy i mieszamy budynie oraz mąkę/skrobię ziemniaczaną, następnie wlewamy do gotującego się soku cały czas mieszając, zagotowany gęsty budyń. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • w międzyczasie dwie galaretki u mnie cytrynowe rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklankach wody i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
  • przygotowanie masy: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
  • dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, na spód wykładamy biszkopty, ja swoje wcześniej lekko nasączyłam w mleku.
  • gotową masę bananową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po biszkoptach.
  • obrane banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, następnie układamy je na masie lekko dociskając.
  • na banany wykładamy i rozprowadzamy tężejącą galaretkę cytrynową.
  • Gotowe ciasto wsatawaimy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

Ciasto „Bananowiec na zimno” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

4 Comments on “Bananowiec na zimno”

  1. Nigdy nie myślałem nad wykorzystaniem bananów w taki sposób, żeby zrobić ciasto. Na pewno tego spróbuję, tylko jestem ciekaw, czy jako podstawa ciasta nada się biszkopt tortowy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *