Owocowa pianka to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z kilku składników. Lekkie i orzeźwiające. Idealnie sprawdzi się w sezonie pod różne owoce. Owocowa pianka pięknie prezentuje się na talerzu i bardzo ładnie się kroi.
Składniki:
- ok 300 gram herbatników
- 660 ml śmietany kremówki 30%, u mnie dwa opakowania po 330 ml
- 2 galaretki przezroczyste
- dowolne owoce u mnie truskawki
- 2 galaretki truskawkowe, mogą być inne w zależności od owoców które wybierzemy
Przygotowanie:
- galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawaimy do wystygnięcia,
- na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników,
- Gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy zabieramy się za ubijanie śmietany. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy wystudzone galaretki i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- gdy masa zgęstnieje i zacznie tężeć wtedy wylewamy i rozprowadzamy ją po herbatnikach.
- na tężejącej masie układamy drugą warstwę herbatników lekko dociskając. Ciasto wstawaimy na chwilę do lodówki aby masa stężała.
- w międzyczasie dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
- gdy galaretki zaczną tężeć wtedy na herbatniki wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.
- Ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki
Zdjęcia
Ciasto „Owocowa pianka” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Uwielbiam takie smaki 🙂