Białkowiec z orzechami to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Idealne gdy zostają nam białka z innych wypieków. Tanie ciasto z łatwodostępnych składników które często posiadamy w naszych domach.
Składniki:
- 4 białka z jaj L
- 1 szklanka cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 gram margaryny lub masła
- 2 garści orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa, u mnie 100 gram czekolady rozpuszczone i połączone z 4 łyżkami mleka
Przygotowanie:
- margarynę/masło rozpuszczamy w rondelku i odstawaimy do przestudzenia. Orzechy rozdrabniamy siekając nożem.
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier i miksujemy na najniższych obrotach do jego rozpuszczenia. Do ubitych białek z cukrem cały czas miksując dodajemy kolejno przestudzoną margarynę/masło, wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
- Miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką/łyżką.
- Gotowe ciasto przekładamy do małej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm. Wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół. Ciasto pieczemy do momentu aż się ładnie zrumieni do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu białkowiec z orzechami polewamy polewą, gdy zastygnie możemy kroić.
Zdjęcia
Przepis na białkowiec z orzechami jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!